Zanimljivosti

Zašto štitasta, a ne štitna žlezda?

štitna ili štitasta

Verovatno ste se nekada našli u nedoumici da li se pravilno kaže štitna ili štitasta žlezda? Zato ovim tekstom želimo da rešimo sve nedoumice.

Pravilan naziv je štitasta žlezda.

Zbog čega je to pravilan naziv?

Mnogi nazivi i imena u sebi kriju određenu simboliku i značenje. Tako se i glavna žlezda u našem telu s razlogom naziva štitasta, a ne štitna, kako se u narodu najčešće pominje.

Naziv tiroidna žlezda je osmislio naučnik Tomas Varton i prvi put ga koristi 1646. godine.

Tomas Varton je britanski lekar i profesor sa Oksforda koji je bio jedan od prvih lekara koji je proučavao žlezde.  Ime za ovu žlezdu je pozajmio od grčke reči za štit – thyreos (θυρεός). Uporedio je žlezdu sa antičkim štitom u Staroj Grčkoj. Tomas je uočio da oblik štita koji se koristio u Staroj Grčkoj podseća na oblik lobusa štitaste žlezde i tiroidne hrskavice larinksa.

Ovo je razlog zašto je ispravno reći štitasta žlezda – njen oblik liči na štit. Štitna ima potpuno drugačije značenje, tj, da nas ona štiti.

Vodite računa o svojoj štitastoj žlezdi

Štitasta žlezda se nalazi sa prednje strane vrata, ispred dušnika i iako je mala. Veličine oko 5 santimetara, jako je značajna zbog svoje uloge u organizmu.

Štitasta žlezda, kao i druge žlezde sa unutrašnjim lučenjem, svoje produkte, tj. hormone, luči u krv i tako deluje na sva tkiva i organe u našem telu.

Ne postoji niti jedno tkivo, ni organ na koji ne deluju hormoni štitaste žlezde.

Iz tog razloga, ova mala žlezda zaslužuje veliku pažnju, jer ukoliko je ona zdrava i pravilno funkcioniše i ceo naš organizam će to pratiti.