Zanimljivosti

Septembar – mesec svesti o kanceru štitaste žlezde

Septembar je mesec borbe protiv kancera štitaste žlezde, tj. mesec kada smo posebno posvećeni širenju svesti o značaju preventivnih pregleda, što posebno važi za one koji se smatraju rizičnom grupom.

Populacije sa visokim rizikom su osobe koje su bile izložene zračenju, kao i pojedinci koji imaju porodičnu istoriju raka štitaste žlezde.
Žene češće oboljevaju od kancera štitaste žlezde od muškaraca, pa je potrebno da, bez obzira na to da li pripadaju visoko rizičnim grupama ili ne, da se bar jednom godišnje preventivno pregledaju.

Jako nam je važno da ukažemo ljudima da rano otkrivanje kancera štitaste žlezde ima visok stepen izlečenja.

Poslednje tri godine se broj obolelih od ove bolesti utrostručio, tako da je neophodno da upalimo crvenu lampicu i preduzmemo ozbiljnije preventivne mere.

Ono što jeste karakteristično i važno da se zna je činjenica da ogromna većina pacijenata sa karcinomom štitaste žlezde ne oseća simptome, ali većina vrsta karcinoma štitaste žlezde se može uspešno lečiti pod uslovom da se otkriju rano.

Postoje četiri glavna tipa karcinoma štitaste žlezde:

  • papilarni
  • folikularni
  • medularni
  • anaplastični karcinom

Papilarni karcinom štitaste žlezde je najčešći tip, koji čini približno 85% svih karcinoma štitaste žlezde.
Stopa izlečenja ove vrste kancera je veoma visoka ako se rano otkrije.

Drugi najčešće dijagnostikovani tip je folikularni karcinom, koji čini oko 10% dijagnoza. Počinje u folikularnim ćelijama i obično raste sporo.
Ova vrsta kancera je, takođe, veoma izlečiva ukoliko se dijagnostikuje dovoljno rano.

Medularni karcinom štitaste žlezde razvija se u C ćelijama štitaste žlezde, koje stvaraju hormon kalcitonin koji pomaže u održavanju nivoa kalcijuma u krvi. Ova retka vrsta kancera se javlja kod skoro svakog čoveka sa određenom mutacijom gena. Testiranje krvi obično može otkriti prisustvo ovog izmenjenog gena.

Anaplastični karcinom štitne žlezde je veoma redak i agresivan tip kancera štitaste žlezde koji obično pogađa osobe starije od 60 godina.
Ova vrsta kancera brzo raste i brzo se širi i teško se leči.

Saveti za prevenciju kancera štitne žlezde

  • Obavite fizički pregled štitaste žlezde svake tri godine ako imate 20-39 godina
  • Obavite fizički pregled štitaste žlezde svake godine ako imate 40 ili više godina
  • Izbegavajte nepotrebno izlaganje zračenju glave, vrata ili grudnog koša
  • Uradite samopregled vrata štitaste žlezde i obratite se lekaru ukoliko uočite asimetrije ili izbočine ispod Adamove jabučice