Zanimljivosti

Januar – mesec posvećen širenju svesti o značaju zdravlja štitaste žlezde

Zdravlje štitaste žlezde

Štitasta ili tiroidna žlezda se nalazi u vratnom delu i luči hormone tiroksin i tironin, koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva, duboko utiču na nivo energije, kontrolu težine, utiču na rast i razvoj, rad srca, na seksualnu funkciju kod oba pola, na održavanje trudnoće, nivoa glukoze u krvi, telesnu temperaturu, metabolizam kalcijuma i opšte blagostanje.

Svaki deseti građanin Srbije ima neki problem sa radom štitaste žlezde

Uzimajući u obzir ove podatke, jako je važno da podignemo svest o značaju edukativnih i preventivnih programa, kao i ranog otkrivanja poremećaja rada ove male, ali izuzetno važne žlezde.

Januar je mesec posvećen širenjem svesti o značaju zdravlja štitaste žlezde, te smo svi mi koji se bavimo medicinom, posebno zdravljem ovog organa, pozvani u ovu misiju edukacije javnosti o značaju preventivnih pregleda, pravovremenom reagovanju i prepoznavanju prvih znakova poremećaja u radu ove žlezde.

Inicijative za podizanje svesti igraju ključnu ulogu u buđenju pojedinca ka preuzimanju odgovornosti za svoje zdravstveno stanje.

Kada je potencijalnom pacijentu informacija o problematičnim simptomima dostupnija i prisutnija u raznim medijima, veća je verovatnoća da će i sam preduzeti adekvatne korake ka lečenju na vreme.

Iz tog razloga smo i sami preduzeli pomenute korake jer samo zajedno, udruženi možemo osvestiti i pokrenuti ljude.

Šta u praksi znači “podizati svest”?

  • To znači obrazovati i sebe i druge tako što ćete kroz istraživanje razumeti svoje stanje zahvaljujući informacijama iz pouzdanih izvora, udžbenika, verodostojnih sajtova.
    Postoje razna udruženja ili grupe podrške sa sličnim problemom koje mogu pomoći u istrajanju ka pozitivnom ishodu i održavanju pozitivnog stava, ali uvek imajte na umu da smo svi jedinstveni pa ne mora da znači da će nam isti tretmani pomoći. Nalaženje odgovarajućeg protokola lečenja i promene načina života je postepen i individualan proces.
  • Širite svest tako što ćete dosledno deliti istinite informacije, održavati mrežu podrške i zalagati se za bolju zdravstvenu zaštitu.
  • Podelite svoja iskustva i ohrabrite druge da svoje zdravlje postave kao prioritet i zakažu sebi pregled.
  • Učestvujte u podršci istraživanja štitaste žlezde svojim učešćem u istraživačkim inicijativama, bilo donacijom, bilo širenjem informacija o najnovijim vestima.
  • Negujte zdrav način života i podstičite druge na tom putu razgovarajući sa prijateljima i poznanicima o tome koliko su ishrana, vežbanje i upravljanje stresom važni za zdravlje štitaste žlezde.